kassi-alma oli kirjoittanut juttua kioskin tädin hommista. siitäpä otin kimmokkeen julkaista tekstin, jonka kirjoitin viime kesänä vähän ennen lomalta paluuta. työn suhteen kesä oli tosi raskas, liikaa tunteja, kotona ehdin käydä nukkumassa, jne... näinpä sitten kiteytin tätä ahdistustani. tästä se alkaa:

 

Melkein viikon oon ollu poissa, ja alkaa olla ikävä mummoja. Sitä kuinka hyllystä ei löydy vilhelmiina-pikkuleipiä. Sitä kuinka sokea pyytää esittelemään aikakauslehtiä. Sitä kun pappa karjaisee: Pankkikortti, ei muita kortteja! Kun deeku hoippuu kassalle ja kun pulsu lähdettyään jättää hajunsa seurakseni. Ihmisiä jotka antavat minun ymmärtää, että joka tapauksessa olen tyhmempi kuin he. Ihmisiä jotka eivät tervehdi tai käytä muita kohteliaisuusfraaseja. Ihmisiä joiden lompakko on kotona, autossa, mökillä, toisen takin taskussa, vaimolla, lapsella, hukassa... Ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, etten ole yksin vastuussa koko kaupasta.

Nyt kun lomailen, ja minulla ei ole muuta kuin aikaa, aion auttaa lähimmäisiäni, eli asiakkaita. Suunnittelen täydellisen kaupassa käynnin.

Kotoa lähtö:
Kirjoita kauppalista. Tarkista, että sinulla on rahapussi ja tarvittavat avaimet. Ota mukaan kauppakassi.

Kaupan pihaan saapuminen:
Pysäköi kulkuneuvosi oikein. Tarkista, että otat tarvittavat esineet mukaasi: rahapussi, avaimet, kauppakassi. Lukitse kulkuneuvosi.

Sisääntulo liikkeeseen:
Ota huomioon muut ostoksilla olijat. Mahdollisuuksien mukaan pidä ovea auki esimerkiksi vanhuksille tai lastenvaunujen kanssa kulkeville. Ota tarvitsemasi kokoinen ostostenkeräilyväline: kärryt tai kori. Älä kerää ostoksiasi kassiisi, silloin sinua voidaan epäillä myymälävarkaudesta. Mikäli kohtaat myymälähenkilökuntaa, voit luoda heihin kontaktin tervehtimällä ystävällisesti. Mikäli liike on sinulle vieras, tutustu siihen rauhallisesti. Kaikkia tuotteita ei voi sijoittaa oven viereen. Yleensä maitotuotteet sijaitsevat liikkeen takaosassa. Nyt voit aloittaa ostosten keräilyn koriisi.

Ennen kassapistettä:
Tarkista, että olet punninnut hedelmät ja vihannekset. Huolehdi siitä, että lompakko on jouhevasti käsillä. Tarkista kauppalista vielä kertaalleen, ettet ole unohtanut mitään. Nyt toivotamme sinulle kärsivällistä jonotusta kassalle.

Kassalla:
Tervehdi kassahenkilöä. Aseta ostoksesi kassahihnalle siten, että painavat tuotteet tulevat ensin, kevyet viimeisenä. Juomapullot on hyvä asettaa kumoon, mieluiten pituussuuntaan hihnalle. Mikäli sinulla on liikkeen ketjun etukortti, esitä se ENNEN maksutapahtumaa. Monissa paikoissa pisteiden saaminen ei onnistu enää maksutapahtuman jälkeen. Ojentaessasi etukorttia ja maksuvälineitä, voit käyttää sanaparia "Ole hyvä". Kun kassahenkilö ojentaa kortin ja mahdolliset vaihtorahat takaisin, on soveliasta käyttää sanaa "Kiitos". Maksettuasi siirry ripeästi pakkaamaan, näin teet tilaa seuraavalle asiakkaalle. Pakattuasi voit kiittää kassatyöntekijää ja hyvästellä esimerkiksi lauseella "Kiitos, hei".


kas näin. paljonhan tuohon olis lisättävää, mutta pääpiirteissään helpottais jo kovin elämää jos ihmiset käyttäytyis edes siedettävästi. puolestani teksiä saa lainata, kunhan mainitsee sen kirjoittamakseni. ;)

lopuksi: 18 työvuoroa marketissa jäljellä! ei oo paljoa!